Formule 1

McLaren heeft zojuist een maas in de wet gevonden, FIA kan niks doen

McLaren heeft zojuist een maas in de wet gevonden, FIA kan niks doen
McLaren / Gettyimages
Door L. Maas 9. juni 2025

De Grand Prix van Spanje had volgens veel teams een nieuw hoofdstuk moeten worden.

De FIA kondigde namelijk nieuwe maatregelen aan die de flexibele vleugels op Formule 1-wagens moeten beperken. Toch lijkt het alsof de bedoelde ‘reset’ averechts heeft gewerkt.

Oscar Piastri won de race in Barcelona met een comfortabele voorsprong van tien seconden op Charles Leclerc. Op het eerste gezicht leek het een sportieve prestatie van formaat.

👉 Max Verstappen rijdt coureur (16) van de baan

Toch gingen er al snel video’s rond waarin te zien was dat McLaren opnieuw aerodynamische trucs toepast. Er wordt gesproken over een zogenaamd ‘Mini DRS’-systeem op de achtervleugel.

McLaren betrapt op stiekeme praktijken in de F1-garage

Lees ook: McLaren betrapt op stiekeme praktijken in de F1-garage

Opening in de vleugel

Dit systeem creëert bij hoge snelheid een kleine opening in de vleugel, waardoor de wagen meer topsnelheid haalt. Vorig jaar werden ze al beschuldigd van een vergelijkbare truc tijdens de Grand Prix van Azerbeidzjan.

Red Bull uitte begin 2024 al zorgen over mogelijke manipulatie van de voorvleugel. De FIA greep pas in vlak voor het Spaanse weekend met strengere tests die buigingen van meer dan 15 millimeter onder belasting verbieden.

Maar volgens aero-expert Peter Wright is dat niet voldoende. In een livestream met Peter Windsor zei Wright: “Onder de FIA-regels heeft niemand controle over incidenten met de vleugel of de flap, alleen over de buiging. Daarom is er in Spanje niets veranderd.”

Wright vermoedt dat McLaren gebruikmaakt van slimme technieken die oorspronkelijk uit de luchtvaart komen.

Door composieten op een bepaalde manier te leggen, kunnen structuren gecontroleerd vervormen zonder door de keuringen van de FIA te vallen.

“Ik denk dat zij een voorvleugel hebben die bij hoge snelheid vervormt om onderstuur op lage snelheid tegen te gaan, zonder dat er bij hoge snelheid overstuur ontstaat. Dat is precies wat je wil,” aldus Wright.

Ook Guenther Steiner uit kritiek. Hij denkt dat de nieuwe regels McLaren juist geholpen hebben.

De Britse renstal bracht namelijk geen nieuwe voorvleugel mee naar Spanje, in tegenstelling tot Red Bull en Ferrari die hun ontwerpen moesten aanpassen aan de nieuwe tests.

Volgens Wright zorgt het ontwerp van McLaren ervoor dat de vleugel bij toenemende snelheid op een slimme manier ‘wegwast’.

“Als je de vleugel opwaarts laat buigen, komt het centrum van de neerwaartse druk achter het bevestigingspunt te liggen. Daardoor draait de neus omhoog en neemt de downforce af,” verklaart hij.

Dit vermindert de luchtweerstand bij hoge snelheid zonder grip te verliezen in langzame bochten.

De FIA lijkt voorlopig machteloos. Terwijl andere teams zich aanpasten aan de nieuwe regels, wist McLaren hun bestaande ontwerp door de technische keuring te loodsen.

Het wordt nu afwachten of de FIA in staat is om in de rest van het seizoen verdere controle te krijgen op deze aerodynamische innovaties.

Want als McLaren inderdaad het regelboek slim weet te omzeilen, kan dit een beslissende factor worden in het kampioenschap van 2025.

Formule 1 begint volgend jaar in een andere maand

Lees ook: Formule 1 begint volgend jaar in een andere maand

Helmut Marko laat nu weten wat hij echt van Oscar Piastri vindt

Lees ook: Helmut Marko laat nu weten wat hij echt van Oscar Piastri vindt

Laatste nieuws

Lees meer nieuws