Formule 1

Aangepast tijdschema voor de F1 Grand Prix van Monaco

Bootjes in Monaco
Jachten in Monaco tijdens de F1 Grand Prix / Gettyimages

De Formule 1 trekt dit weekend verder naar het prinsdom Monaco.

De race in Monte Carlo is namelijk de tweede afspraak van een zogeheten triple header. Afgelopen weekend werd er gereden in Imola en over een kleine twee weken staat de Spaanse Grand Prix op het programma. Nu draait alles om de prestigieuze stratenrace in Monaco.

Het schema dat hierbij hoort is iets aangepast, maar blijft grotendeels binnen de bekende Europese tijden. Vrijdag 23 mei begint de actie met twee vrije trainingen. De eerste sessie wordt verreden tussen 13:30 en 14:30.

De tweede vrije training volgt later op de dag, van 17:00 tot 18:00. Op zaterdag 24 mei begint de derde training om 12:30.

De sessie duurt precies een uur, daarna volgt de cruciale kwalificatie. Die start om 16:00 en eindigt om 17:00. De race zelf wordt gereden op zondag 25 mei, de lichten gaan dan om 15:00 uit.

Voor de meeste coureurs is het een thuiswedstrijd, aangezien veel van hen wonen namelijk in belastingparadijs Monaco. Max Verstappen hoeft dus een keer niet per privéjet naar het circuit.

Opvallend is dat Monaco jarenlang een uniek schema kende. De eerste trainingen werden toen op donderdag verreden.

Aan die traditie kwam enkele jaren geleden een einde en sindsdien sluit ook Monaco aan bij het standaardweekend in Europa.

F1-coureur krijgt gridstraf van 10 plaatsen

Lees ook: F1-coureur krijgt gridstraf van 10 plaatsen

Grand Prix van Monaco op tv kijken

Fans die alles willen volgen kunnen terecht bij verschillende aanbieders. In Nederland zendt Viaplay alle sessies live uit.

Ook biedt Viaplay uitgebreide voor- en nabeschouwingen.

Een alternatief is F1 TV Pro, deze dienst komt rechtstreeks van de organisatie van de Formule 1. Hier zijn ook alle sessies te zien, maar het is eveneens een betaalde dienst.

Wie liever gratis kijkt, moet uitwijken naar RTL Duitsland. Die zender toont namelijk alleen de kwalificatie live en gratis. De race zelf is daar niet te zien.

Monaco in cijfers

Het stratencircuit van Monte Carlo is 3,337 km lang, telt 19 bochten en staat bekend om zijn krappe karakter, minimale aanpassingen door de jaren heen en het ontbreken van inhaalmogelijkheden.

Slechts tien coureurs slaagden erin te winnen vanaf een startpositie buiten de top drie. Ayrton Senna is recordhouder met zes overwinningen (1987-1993), gevolgd door Graham Hill (vijf zeges) en Michael Schumacher (vijf).

Monaco kende in 2024 een historische primeur: Charles Leclerc werd de eerste Monegask sinds Louis Chiron in 1931 die zijn thuisrace won.

Lewis Hamilton finishte 16 van zijn 17 deelnames in de top acht, en noteerde in 2021 het officiële ronderecord met 1:12.909.

De race staat bekend om zijn lage gemiddelde snelheden en strategische bandenmanagement. In 2024 eindigde de top 10 in exact dezelfde volgorde als de startopstelling, een unicum in de Formule 1-geschiedenis.

Alex Albon kan het niet geloven wat Carlos Sainz hem vertelde vóór de Grand Prix van Monaco

Lees ook: Alex Albon kan het niet geloven wat Carlos Sainz hem vertelde vóór de Grand Prix van Monaco

Yuki Tsunoda onthult een groot probleem bij Red Bull

Lees ook: Yuki Tsunoda onthult een groot probleem bij Red Bull

Laatste nieuws

Lees meer nieuws