Formule 1

De Grand Prix van Monaco wordt door deze ingreep eindelijk weer spannend

Monaco Grand Prix
De Grand Prix van Monaco / Gettyimages

De Grand Prix van Monaco staat al jaren bekend als één van de minst dynamische races op de Formule 1-kalender.

De beperkte inhaalmogelijkheden zorgen er namelijk voor dat races vaak worden beslist tijdens de kwalificatie op zaterdag.

Daarom voert de FIA vanaf 2025 een ingrijpende verandering door: een verplichte tweede pitstop.

Die wijziging komt er niet toevallig. Vorig jaar viel het spektakel namelijk bijna volledig weg door een rode vlag direct in de eerste ronde.

Toen konden de meeste coureurs tijdens die onderbreking banden wisselen. Daardoor reden ze vervolgens de hele race uit zonder nog een keer te stoppen.

Het resultaat was een extreem statische wedstrijd zonder actie of strategie. Door nu drie verschillende bandencompounds verplicht te maken, wordt een tweede pitstop onvermijdelijk.

Helmut Marko stuurt waarschuwing naar Max Verstappen

Lees ook: Helmut Marko stuurt waarschuwing naar Max Verstappen

Iedereen wil posities behouden

Zo hoopt de organisatie te voorkomen dat de race opnieuw uitdraait op een optocht. Monaco blijft immers een circuit waar inhalen bijna onmogelijk is.

De limiet om iemand in te halen ligt rond de 2,5 seconden verschil per ronde. Zonder verplichte stops blijft iedereen dus vooral op de baan om posities te behouden.

Met de nieuwe regel komt daar meer dynamiek in. Ook bandenfabrikant Pirelli past zich aan, zij leveren dit jaar een zachtere set banden aan dan normaal in Monaco.

Dat moet voor extra variatie zorgen. Voor de kwalificatie wordt vooral de zachte band ingezet, maar tijdens de race moeten teams ook medium en hard inzetten.

Dat vereist slim plannen en mogelijk ook andere keuzes in de vrije trainingen.

Toch zal op vrijdag de focus nog steeds liggen op kwalificeren, want een goede startpositie is in Monaco nog altijd cruciaal.

Artikel gaat verder onder de afbeelding.

De twee verplichte pitstops zullen vooral tijdens de race voor meer actie zorgen. Zeker als er géén safety car komt, wordt het interessant hoe teams omgaan met het juiste pitmoment.

Bij voorgaande races in Monaco zonder safety car bleek de strategie vaak te draaien om bandensparen. Nu wordt eerder het tegenovergestelde verwacht.

Teams moeten meer risico nemen. Dat verhoogt de kans op fouten, maar ook op entertainment.

Teamgenoten kunnen nu ook strategisch worden ingezet. Bijvoorbeeld om een gat te creëren in het verkeer voor een betere stop van de andere auto. Vooral in het middenveld zou dit vaker kunnen voorkomen.

Ook de positie in de pitstraat speelt een rol. Teams die helemaal aan het begin of einde van de pitlane staan, hebben namelijk een voordeel. Zij hebben minder verkeer bij het uitrijden van de pits.

Sauber, met een garage aan het eind van de pitstraat, zou hier extra profijt van kunnen hebben. Ferrari is dan weer het snelste team qua pitstops dit seizoen. Zij kunnen daar opnieuw punten mee winnen.

Er zijn wel risico’s aan de nieuwe regels. Bij een vroege rode vlag kunnen teams alweer banden wisselen. En als dat tweemaal gebeurt, is de verplichting voor drie sets al vervuld. In dat scenario blijven pitstops alsnog uit.

Ook de pitstraat zelf blijft een aandachtspunt. Tijdens een safety car is het er vaak chaos en sommige teams wachten daarom expres tot ronde twee om een rustigere stop te maken.

Of andere circuits deze regel overnemen, is nog onduidelijk. Singapore of Suzuka zouden mogelijk volgen. Maar zachtere banden, zoals eerder getest in Imola, bleken ook al effect te hebben.

Monaco wordt nu het proefproject Het succes van de nieuwe aanpak hangt af van wat er zondag op de baan gebeurt.

Mercedes opgeroepen om George Russell te ontslaan

Lees ook: Mercedes opgeroepen om George Russell te ontslaan

De Grand Prix van Monaco krijgt te maken met slecht weer

Lees ook: De Grand Prix van Monaco krijgt te maken met slecht weer

Laatste nieuws

Lees meer nieuws