Mogelijk terugkomst van Zuid-Afrika op de F1 kalender

Gepubliceerd: Bijgewerkt op 318 weergaven
Terugkomst Zuid Africa naar de Formule 1

Het lijkt er sterk op dat de Formule 1 binnenkort terugkeert naar Zuid-Afrika en dat dit mogelijk al in 2024 zal plaatsvinden. Stefano Domenicali, de hoogste baas van de F1, zou direct na de GP van Azerbeidzjan zijn vertrokken naar het Kyalami-circuit om de benodigde stappen te zetten. Meerdere bronnen melden dat de overeenkomst binnen enkele weken zal worden afgerond.

Onlangs gesloten overeenkomst

Al geruime tijd zijn er besprekingen gaande tussen de Formule 1 en het management van het Kyalami-circuit. Begin dit jaar werd al gesuggereerd dat de Grand Prix van Zuid-Afrika in 2024 zou kunnen terugkeren, waarbij mogelijk circuits als Monaco en Spa-Francorchamps van de toch al drukbezette racekalender geschrapt zouden worden.

Met de toevoeging van de Grand Prix van Las Vegas in 2023 en de onlangs gesloten tienjarige overeenkomst met Qatar, lijkt de Formule 1-kalender de limiet van 24 races te naderen die is opgelegd door de Concorde-overeenkomst. Het is duidelijk dat de populariteit van de F1 blijft groeien en dat er veel vraag is naar nieuwe locaties, maar er zal een evenwicht moeten worden gevonden tussen de wensen van fans en teams en de haalbaarheid van een drukke racekalender.

De geschiedenis van het Kyalami-circuit

In het verleden was de Grand Prix van Zuid-Afrika een vaste waarde op de Formule 1-kalender. Vanaf de jaren zestig tot en met 1985 werd er vrijwel elk jaar op het circuit gereden.

De laatste Grand Prix in Zuid-Afrika vond plaats in 1993 en werd gewonnen door Alain Prost. Deze race had daarvoor ook al tussen 1967 en 1985 op de kalender gestaan, maar verdween vanwege de apartheid (de rassenscheiding). Kyalami was één van de snelste circuits van de kalender, maar helaas waren er ook tragische incidenten. Een van de bekendste voorbeelden was het ongeluk tussen Tom Pryce en een marshall in 1977. Ook Peter Revson kwam om tijdens tests op Kyalami in 1974. Door modernisering van het circuit en de verbeterde veiligheidsmaatregelen komen er hopelijk geen tragische ongelukken meer.

https://twitter.com/sportingdirecto/status/1647237720454955008

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een Reactie

Over Racing.nl

Racing.nl is de ultieme bestemming voor Formule 1 fans! We brengen je al het laatste nieuws, meningen en informatie over de sport, evenals uitslagen en live verslag van elke race. Of je nu een die-hard fan bent of net begint, bij ons kun je terecht voor alles over racing.

Komende races

Wil je weten wanneer de eerstvolgende formule 1 race is? Bekijk de formule 1 race kalender voor het overzicht van de trainingen, kwalificaties en races. Klik op de knop hieronder.

© Copyright Racing.nl 2024 | Alle rechten voorbehouden

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies om je ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookiebeleid