Max Verstappen bekritiseert FIA voor torenhoge licentiekosten

Gepubliceerd: Bijgewerkt op 299 weergaven
Max Verstappen kritiek FIA absurde bedragen

Max Verstappen, een van ’s werelds meest succesvolle Formule 1-coureurs, heeft kritiek op de FIA vanwege de absurd hoge bedragen die coureurs en teams elk jaar moeten betalen om weer op de grid te komen. De Nederlander heeft de duurste superlicentie op de grid, en Red Bull Racing moet betalen voor zijn successen in 2022. In totaal maken coureurs en teams zo’n 27 miljoen dollar over op de bankrekening van de FIA.

Verstappen vindt dit niet eerlijk, en roept op tot veranderingen in de manier waarop de FIA met dit geld omgaat. “Het is vrij absurd dat we zulke exorbitante bedragen betalen, alleen maar om te kunnen racen,” zei Verstappen. “Het is ook hetzelfde voor de teams, die grote bedragen betalen alleen maar om competitief te blijven.”

De Nederlander vindt dat dit geld op andere manieren moet worden gebruikt, zoals het helpen ontwikkelen van de sport en ten goede komen aan de racegemeenschap. “De FIA is een bestuursorgaan voor de sport, maar het zou ook moeten kijken om de coureurs en teams te helpen,” zei hij. “Deze betalingen helpen niemand, en het is gewoon een andere manier voor de FIA om geld te verdienen.”

Verstappen heeft opgeroepen tot een revisie van het systeem en moedigt coureurs en teams aan hiertegen stelling te nemen. Hij vindt dat de FIA transparanter moet zijn en moet laten zien hoe ze het geld dat ze ontvangen gebruiken. “Het moet duidelijk worden gemaakt waar dit geld naartoe gaat, en hoe het de sport helpt,” zei hij. “Het moet gebruikt worden om betere faciliteiten te bieden, de veiligheid te vergroten en de algehele ervaring te verbeteren.”

Op de woorden van Max Verstappen zijn positieve reacties gekomen van rijders en teams, die zijn mening delen en hopen dat de FIA actie onderneemt. Het is duidelijk dat er iets moet veranderen, en de opmerkingen van Verstappen hebben het profiel van deze kwestie verhoogd. Alleen de tijd zal leren of de FIA zijn advies zal opvolgen en veranderingen zal aanbrengen, maar hopelijk kan dit het begin zijn van een beter systeem voor coureurs en teams.

Kosten per behaald punt gestegen

Het is geen geheim dat de kosten van een Super Licentie in de loop der jaren gestaag zijn gestegen. Dit jaar zijn de kosten nog hoger geworden: de totale kosten voor het verkrijgen van een superlicentie bedragen nu maar liefst 16.236 dollar. Deze kosten zijn inclusief verzekering, een absolute must voor elke coureur. Maar wat deze kosten zo hoog maakt, is het feit dat voor elk punt dat de coureur behaalt, er nog eens $2.100 bijkomt. Dit is een enorme stijging ten opzichte van een jaar geleden, toen de kosten voor elk punt slechts $1.623 bedroegen. Op deze kostenstijging is enige kritiek gekomen van zowel rijders als teams. Sommigen vinden de kosten te hoog, terwijl anderen vinden dat het een noodzakelijke uitgave is om de veiligheid op de baan te waarborgen. Wat je mening ook is, het is duidelijk dat de kosten van een Super Licentie een belangrijke factor zijn in het budget van een coureur.

Hoe meer races hoe meer de FIA verdient

Critici hebben betoogd dat de stijgende vergoedingen de Formule 1 ontoegankelijk maken voor iedereen, behalve de rijkste teams en coureurs. Inderdaad neemt niet alleen de prijs per punt toe, maar ook het aantal Grands Prix groeit gestaag. Zo staan er op dit moment maar liefst 23 races op de Formule 1 kalender. Dit betekent dat hoe meer races, hoe meer punten er te verdelen zijn en dus hoe meer de FIA verdient.

Uiteindelijk is het onwaarschijnlijk dat de stijgende prijzen die met de Formule 1 gepaard gaan, miljoenen mensen over de hele wereld ervan zullen weerhouden van deze sport te genieten. De FIA blijft ernaar streven dat de sport toegankelijk blijft voor alle fans, ongeacht hun financiële situatie. De stijgende vergoedingen zijn misschien een noodzakelijk kwaad, maar ook een teken van het succes van de sport en een herinnering aan hoe ver de Formule 1 is gekomen.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een Reactie

Over Racing.nl

Racing.nl is de ultieme bestemming voor Formule 1 fans! We brengen je al het laatste nieuws, meningen en informatie over de sport, evenals uitslagen en live verslag van elke race. Of je nu een die-hard fan bent of net begint, bij ons kun je terecht voor alles over racing.

Informatie

Komende races

Wil je weten wanneer de eerstvolgende formule 1 race is? Bekijk de formule 1 race kalender voor het overzicht van de trainingen, kwalificaties en races. Klik op de knop hieronder.

© Copyright Racing.nl 2024 | Alle rechten voorbehouden

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies om je ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookiebeleid