Formule 1

Het Suzuka F1-circuit heeft een bijzonder Duits detail met een verborgen geschiedenis

Het Suzuka F1-circuit heeft een bijzonder Duits detail met een verborgen geschiedenis
Suzuka F1 Track / Gettyimages

In het Suzuka F1-circuit schuilt een bijzondere Duits detail met een verborgen verhaal dat maar weinigen kennen.

Wanneer je aan het Suzuka-circuit in Japan denkt, komen namen als Spoon, 130R en Hairpin al snel in je op.

Deze namen zijn eenvoudig en functioneel, maar één naam valt toch op een bijzondere manier op. De naam Degner onderscheidt zich namelijk van de andere namen op het circuit.

Hoe kreeg een Duitse Suzuki-coureur zijn naam verbonden aan een circuit dat eigendom is van Honda? Het verhaal erachter gaat terug naar de jaren zestig.

Ernst Degner werd geboren in 1931 in wat nu Polen is, maar groeide op in de toenmalige Duitse Democratische Republiek, ook wel bekend als de DDR.

Hij begon als motorfietsmonteur, maar ontdekte al snel dat hij talent had om motoren te besturen.

Midden jaren vijftig werd Degner onderdeel van het internationale raceteam van het MZ-motorprogramma.

Aston Martin komt met officiële reactie op overstap Max Verstappen

Lees ook: Aston Martin komt met officiële reactie op overstap Max Verstappen

Underdog

MZ was een Oost-Duitse motorfietsfabrikant en was op veel manieren een underdog in de internationale motorsport. Ze werkten met tweetaktmotoren, die de meeste andere fabrikanten al hadden opgegeven voor races.

Achter de technologische vooruitgang van MZ stond ingenieur Walter Kaaden. Hij had eerder gewerkt bij het Peenemünde Army Research Center tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar de V1- en V2-raketten van nazi-Duitsland werden ontwikkeld.

Kaaden gebruikte zijn technieken uit de raketontwikkeling om de motorfietsen van MZ te optimaliseren, wat resulteerde in indrukwekkende prestaties. Hij behaalde een vermogen tot wel 200 pk per liter met een 125cc-motor.

Ondanks zijn succes bij MZ droomde Degner van een vrijer leven in het Westen. Net als veel andere Oost-Duitsers stond hij onder constante bewaking van de Stasi.

Tijdens een race in 1961, waar MZ en Suzuki hetzelfde hotel deelden, onderhandelde Degner in het geheim met Suzuki om over te stappen. Het probleem was echter om zijn gezin uit de DDR te krijgen, aangezien zij feitelijk gegijzeld waren terwijl hij in het buitenland verbleef.

Het plan om hen met de trein weg te krijgen mislukte toen de Berlijnse Muur in augustus 1961 begon te ontstaan.

Maar tijdens de Zweedse Grand Prix slaagde Degner erin naar Denemarken te vluchten met technische documenten en motoronderdelen in zijn koffer. Tegelijkertijd smokkelde een vriend zijn gezin weg in een auto met een verborgen compartiment. De vriend zou jarenlang in angst leven voor wraak van de Stasi.

RM62

Na de vlucht begon Suzuki onmiddellijk gebruik te maken van de technologie van MZ, wat leidde tot de ontwikkeling van de RM62-racemotor. Met Degner aan het stuur won Suzuki in 1962 het wereldkampioenschap in de 50cc-klasse.

Maar ironisch genoeg, toen Degner datzelfde jaar reed op het pas geopende Suzuka-circuit, kwam hij ten val in een bocht na de S Curves, veroorzaakt door een plotselinge windvlaag.

Deze bocht kreeg later de naam Degner ter ere van de bijzondere coureur en zijn dramatische verhaal.

Helmut Marko kondigt aan wie hem moet opvolgen bij Red Bull

Lees ook: Helmut Marko kondigt aan wie hem moet opvolgen bij Red Bull

Lewis Hamilton waarschuwt Ferrari voor beslissing van George Russell

Lees ook: Lewis Hamilton waarschuwt Ferrari voor beslissing van George Russell

Laatste nieuws

Zie meer nieuws