FIA steekt stokje voor gesjoemel met banden voor Sprint Shootout

23 weergaven
GP Austria

De FIA heeft ingegrepen om mogelijke overtredingen met betrekking tot bandengebruik tijdens het sprintweekend in Oostenrijk te voorkomen. De regels rondom het gebruik van banden zijn aangepast na een aantal opmerkelijke situaties tijdens de vorige sprintrace in Azerbeidzjan.

Aangescherpte regels voor bandengebruik

In 2023 is het sprintweekend iets anders dan voorheen. Op vrijdag is er een vrije training en daarna de kwalificatie voor de hoofdrace op zondag. Op zaterdag is er een tweede kwalificatiesessie genaamd de “Sprint Shootout”. Daarna vindt op zaterdagmiddag de sprintrace plaats. Elke race heeft nu zijn eigen kwalificatie, maar de FIA heeft de regels voor het gebruik van banden strenger gemaakt.

Ontdekking van een bandentruc

Tijdens het sprintweekend bleek er een truc te zijn met betrekking tot de bandenregels. Volgens de originele regels moest elke coureur verplicht een nieuw setje mediumbanden gebruiken voor de eerste twee kwalificatiesessies en een nieuw setje softbanden voor de derde sessie. Sommige teams gebruikten echter stiekem de verplichte set softbanden eerder in het weekend, in de hoop dat ze de derde sessie niet zouden bereiken. Dit deden onder andere Yuki Tsunoda en Lando Norris. Tsunoda wist in Bakoe niet door te gaan naar de laatste sessie en slaagde zo in zijn plannetje. Norris bereikte wel de derde sessie, maar had geen nieuwe set softbanden meer, dus hij besloot niet te rijden.

FIA neemt maatregelen

Om dit probleem aan te pakken heeft racedirecteur Niels Wittich aangekondigd dat de regels worden aangepast. In de derde kwalificatiesessie van de Sprint Shootout is het nu alleen toegestaan om maximaal één set droogweerbanden te gebruiken, en deze moeten van de zachte specificatie zijn. Dit betekent dat ook gebruikte softbanden kunnen worden ingezet. Deze wijziging is door negen van de tien teams gesteund, om te voorkomen dat er onder ongunstige omstandigheden gereden wordt met intermediates op een droge baan.

Regelaanpassing

Met de nieuwe regels wil de FIA voorkomen dat teams voordeel halen uit slimme trucjes met betrekking tot bandengebruik. Hierdoor wordt de competitie eerlijker en krijgen alle coureurs gelijke kansen tijdens het sprintweekend. Deze regels zullen worden toegepast tijdens het aankomende sprintevenement in Oostenrijk, en het wordt verwacht dat de teams zich eraan zullen houden om straffen en negatieve gevolgen te vermijden.

Formule 1 livestreamen met F1TV Pro

Wil je de spanning en sensatie van de Formule 1 intenser beleven dan ooit tevoren? Dan is F1TV Pro de perfecte oplossing voor jou. Door lid te worden van F1TV Pro krijg je toegang tot live-uitzendingen van alle adembenemende races, trainingssessies en kwalificaties. Mis geen enkel moment van de actie terwijl je geniet van exclusieve extra’s, zoals on-board camerabeelden en meeslepende teamradio’s. Deze unieke ervaring neemt je dieper mee in de wereld van de Formule 1 en laat je volledig opgaan in de opwinding van deze spectaculaire sport. Klik hier om F1TV Pro aan te schaffen en geen enkel moment van de races te missen.

Beleef de Formule 1-races live op het circuit

Wil je daarentegen de drukte en intensiteit van een Formule 1-race zelf ervaren? Dan is het tijd om je kans te grijpen en tickets te kopen om de adrenaline en snelheid van de Formule 1 live op het circuit te beleven. Laat je meeslepen door de spectaculaire races, bewonder de ongelofelijke vaardigheden van ’s werelds beste coureurs en geniet van de onmiskenbare sfeer die op het circuit heerst. Klik hier om je tickets te kopen en persoonlijk getuige te zijn van de triomfen van Max Verstappen en andere topcoureurs.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een Reactie

Over Racing.nl

Racing.nl is de ultieme bestemming voor Formule 1 fans! We brengen je al het laatste nieuws, meningen en informatie over de sport, evenals uitslagen en live verslag van elke race. Of je nu een die-hard fan bent of net begint, bij ons kun je terecht voor alles over racing.

Komende races

Wil je weten wanneer de eerstvolgende formule 1 race is? Bekijk de formule 1 race kalender voor het overzicht van de trainingen, kwalificaties en races. Klik op de knop hieronder.

© Copyright Racing.nl 2024 | Alle rechten voorbehouden

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies om je ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookiebeleid