F1 Baku 2023: Alles wat je moet weten over de eerste sprintrace van het seizoen

Gepubliceerd: Bijgewerkt op 237 weergaven
Eerste Sprintrace van het seizoen 2023

Het aanstaande Formule 1-seizoen van 2023 zal het eerste sprintraceweekend introduceren. Tijdens het Baku Grand Prix-weekend zullen de coureurs tweemaal in actie komen: een korte race op zaterdag en de Grand Prix op zondag. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over sprintraces.

Wat zijn sprintraces?

F1 sprintraces zijn korte races in de Formule 1 die worden gehouden als onderdeel van een raceweekend. Deze races zijn bedoeld om meer spanning en actie te creëren voor de fans. Sinds het Formule 1-seizoen van 2021 is dit voor het eerst geïntroduceerd. Dit concept is in principe hetzelfde als een normale Formule 1-race, maar dan korter. Waar een reguliere Grand Prix over een minimale afstand van 305 kilometer gaat, hebben de sprintraces een lengte van 100 kilometer. Hierdoor duurt de race ongeveer een derde van de tijd van een reguliere race. In 2021 werd er voor het eerst geëxperimenteerd met dit nieuwe format en het bleek een succes te zijn. Het zorgde voor meer actie en spanning gedurende het raceweekend, waarbij de korte sprintrace fungeerde als een soort kwalificatie voor de Grand Prix op zondag.

Meer spanning met sprintraces

De Formule 1 introduceerde het nieuwe format van sprintraces om meer spanning te creëren gedurende een raceweekend. Het doel is om de fans op elke dag van het raceweekend een hoogtepunt te bieden: op vrijdag de kwalificatie en op zaterdag en zondag een race. Hierdoor zouden de toeschouwers meer waar voor hun geld krijgen en het zou kunnen leiden tot meer betrokkenheid van het publiek. De sprintrace fungeert als een soort kwalificatie voor de Grand Prix op zondag en zorgt voor extra actie en spanning op zaterdag. Het is dus een nieuwe manier om de Formule 1-races interessanter te maken voor de fans.

Het doel van de sprintraces is om meer spanning te creëren tijdens een raceweekend. Zo kunnen fans op elke dag van het weekend genieten van een hoogtepunt, zoals de kwalificatie op vrijdag en de races op zaterdag en zondag. Dit zou de fans meer waar voor hun geld moeten geven.

Puntentelling

De winnaar van een F1 sprintrace verdient acht punten voor het kampioenschap. De nummer twee krijgt zeven punten, de nummer drie zes punten en zo verder tot de nummer acht, die één WK-punt krijgt. Dit systeem is bedacht om de sprintraces spannender en belangrijker te maken, en om de coureurs te motiveren om ook in deze kortere races hard te strijden voor de overwinning. Het totaal aantal punten dat een coureur verzamelt gedurende het seizoen bepaalt zijn plaats in het wereldkampioenschap, wat het uiteindelijke doel van elke F1-coureur is.

Het nieuwe F1 format

Er zijn wijzigingen aangekondigd voor het F1 Sprint format tijdens de zes evenementen die in 2023 worden gehouden, te beginnen met de Grand Prix van Azerbeidzjan dit weekend. Op vrijdagen zullen er nu een FP1-sessie en een standaard kwalificatiesessie worden gehouden om de grid voor de Grand Prix van zondag te bepalen. Zaterdagen zullen de voortzetting van de 100 km-race bevatten, samen met een extra kwalificatiesessie genaamd de ‘Sprint Shootout’.

Omdat de F1 Sprint nu deel uitmaakt van het raceweekend en eventuele incidenten geen invloed hebben op de startposities voor de Grand Prix, zouden coureurs meer stimulans moeten hebben om tijdens de 100 km-race te pushen.

Hoe kan je de F1 in Azerbeidzjan streamen?

Om Formule 1 te kunnen kijken, moet je een abonnement hebben op een streamingsdienst. Twee van de meest bekende zijn Viaplay en F1 TV Pro. Beide streamingsdiensten hebben voor- en nadelen. F1 TV Pro is handig als je alleen Formule 1 wilt kijken, het is hierdoor ook goedkoper. Voor Viaplay betaal je meer, maar dan kun je ook andere sporten bekijken, zoals voetbal, darten en MMA. Wil je precies weten wat bij jou past? Bekijk dan hier de live stream opties.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een Reactie

Over Racing.nl

Racing.nl is de ultieme bestemming voor Formule 1 fans! We brengen je al het laatste nieuws, meningen en informatie over de sport, evenals uitslagen en live verslag van elke race. Of je nu een die-hard fan bent of net begint, bij ons kun je terecht voor alles over racing.

Informatie

Komende races

Wil je weten wanneer de eerstvolgende formule 1 race is? Bekijk de formule 1 race kalender voor het overzicht van de trainingen, kwalificaties en races. Klik op de knop hieronder.

© Copyright Racing.nl 2024 | Alle rechten voorbehouden

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies om je ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookiebeleid