F1-onthulling 2026: Nieuwe auto’s kleiner, lichter en zonder DRS

22 weergaven
F1 2026 nieuwe auto zonder drs

De FIA heeft eindelijk de langverwachte regels voor de Formule 1-auto’s van 2026 onthuld. De nieuwe bolides worden kleiner, lichter en zullen minder downforce produceren, wat moet zorgen voor meer actie op de baan.

Nieuwe ontwerpprincipes

De eerste blik op de nieuwe Formule 1-auto’s toont vooral veranderingen bij de vleugels. De voorvleugel krijgt een geheel nieuwe vorm, terwijl de achterspoiler terugkeert naar het bekende, platte ontwerp. De auto’s worden in alle dimensies verkleind, met behoud van de veiligheid.

Met het kleinere formaat hoopt de FIA dat de auto’s wendbaarder worden. Dit is vooral belangrijk op smalle stratencircuits waar inhalen moeilijk is gebleken. Naast het formaat worden de auto’s ook 30 kilogram lichter dan hun voorgangers.

Actieve aerodynamica en afscheid van DRS

Een van de meest opvallende veranderingen is de introductie van actieve aerodynamica. Dit houdt in dat verschillende bewegende elementen in de achtervleugel het makkelijker moeten maken om elkaar te volgen op de baan. In combinatie met deze nieuwe spoiler zal er ook een actieve voorvleugel worden geïntroduceerd die de aerodynamica moet balanceren voor de coureur. Hierdoor neemt de Formule 1 afscheid van het DRS-systeem.

Manual Override Mode

Om inhalen makkelijker te maken, krijgen de coureurs hulp van een speciale elektrische boost. Elke auto krijgt een Manual Override Mode, waarmee de motor extra vermogen krijgt vanuit het hybride systeem. Deze functie is alleen bruikbaar tijdens het inhalen en kan bij snelheden boven de 300 km/u een verschil van liefst 200 pk opleveren ten opzichte van een voorganger.

Verbeterde hybride aandrijflijn

De reglementen voor de aandrijflijn van 2026 zijn al een tijdje bekend. Elke auto wordt uitgerust met een hybride V6-motor, maar het vermogen van de batterij gaat significant omhoog. Met 300% meer power vanuit de elektrische krachtbron wordt de capaciteit van de batterij gelijkgetrokken met die van de interne verbrandingsmotor.

De geheimen van F1-aerodynamica onthuld

Downforce: betere grip op het asfalt

Downforce is essentieel voor het genereren van grip op de baan, waardoor auto’s sneller door bochten kunnen en beter accelereren op rechte stukken. Teams werken continu aan het balanceren van downforce om stabiliteit en snelheid te behouden. Dit wordt bereikt door verschillende onderdelen zoals voor- en achtervleugels, diffuser en bodemplaat.

Voorvleugel en achtervleugel

De voorvleugel leidt lucht naar de rest van de auto, terwijl de achtervleugel neerwaartse druk creëert. Beide vleugels zijn ontworpen om een optimale luchtstroom te genereren en zo downforce te creëren.

Wing end plate

De wing end plate bevindt zich aan het uiteinde van de vleugels en helpt bij het creëren van neerwaartse druk en stabiliteit tijdens hoge snelheden. Het reduceert turbulentie en verbetert grip en tractie.

Porpoising in F1

Porpoising is een fenomeen waarbij de voorkant van de auto op en neer beweegt bij hoge snelheden, wat de luchtstroom verstoort en downforce vermindert. Teams proberen dit te verminderen door aanpassingen aan vleugels en optimalisatie van de stroomlijn.

Aero rake: het meten van aerodynamica

Een aero rake is een set buizen bevestigd aan de achterkant van de auto om luchtstromen te meten. Het geeft teams inzicht in aerodynamica en helpt bij het optimaliseren van downforce en luchtweerstand.

Flow vis op een F1-auto

Flow vis is een speciale verf die luchtstroom visualiseert. Ingenieurs kunnen zo zien hoe lucht langs de auto beweegt en waar turbulentie of weerstand optreedt, wat helpt bij het verbeteren van het ontwerp.

De vloer van een F1-auto

De vloer genereert downforce en optimaliseert luchtstroom onder de auto. De vloer werkt als een omgekeerde vleugel, wat voor een drukverschil zorgt tussen boven- en onderkant, resulterend in meer grip.

Windtunnel: de sleutel tot aerodynamisch ontwerp

Windtunnels simuleren luchtstromen om aerodynamische eigenschappen te onderzoeken. Formule 1-teams gebruiken windtunnels om luchtweerstand te verminderen en downforce te verhogen.

Open en gesloten windtunnel

Een open windtunnel heeft een grote open ruimte voor luchtstromen, terwijl een gesloten windtunnel een schaalmodel test in een kleinere ruimte. In F1 wordt vaak een schaalmodel van maximaal 60% van de originele grootte getest.

Gewicht van een F1-auto

Een Formule 1-auto moet minimaal 796 kilogram wegen, inclusief coureur en droogweerbanden, exclusief brandstof. Met brandstof kan dit oplopen tot circa 906 kilogram. Teams werken eraan om dicht bij het minimumgewicht te blijven.

Gewicht van onderdelen

OnderdeelGewicht
StuurCirca 1,3 kg
HALO7 kg
VoorvleugelCirca 10 kg
VersnellingsbakCirca 40 kg
BrandstofMaximaal 110 kg
Power UnitMinimaal 150 kg
ChassisGeen vast gewicht

Diffuser F1

De diffuser versnelt en verbreedt luchtstroom onder de auto, wat voor extra neerwaartse druk zorgt. Dit verbetert grip en stabiliteit bij hoge snelheden.

Dubbele diffuser

In 2009 introduceerde Brawn GP de dubbele diffuser, wat leidde tot verbeterde downforce en was cruciaal voor hun succes in dat seizoen.

Blown diffuser

Bij de blown diffuser worden uitlaatgassen gebruikt om meer downforce te genereren. Red Bull Racing maakte hier succesvol gebruik van tot het systeem in 2011 werd verboden door de FIA.

Differentieel F1

Het differentieel verdeelt vermogen tussen wielen, wat stabiliteit geeft en helpt bij bochten. Het zorgt ervoor dat wielen niet slippen en optimaliseert bandenslijtage.

Soorten differentiëlen

Er zijn verschillende types zoals het open differentieel, gelimiteerd slip differentieel en sperrdifferentieel, elk met hun specifieke voordelen voor grip en vermogenverdeling.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een Reactie

Over Racing.nl

Racing.nl is de ultieme bestemming voor Formule 1 fans! We brengen je al het laatste nieuws, meningen en informatie over de sport, evenals uitslagen en live verslag van elke race. Of je nu een die-hard fan bent of net begint, bij ons kun je terecht voor alles over racing.

Komende races

Wil je weten wanneer de eerstvolgende formule 1 race is? Bekijk de formule 1 race kalender voor het overzicht van de trainingen, kwalificaties en races. Klik op de knop hieronder.

© Copyright Racing.nl 2024 | Alle rechten voorbehouden

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies om je ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookiebeleid