De strijd voor een AlphaTauri stoeltje

Gepubliceerd: Bijgewerkt op 22 weergaven

Voor het Formule 1-seizoen van 2024 zijn nog slechts drie zitplaatsen beschikbaar op de startgrid. Het lijkt erop dat twee van die plaatsen, die zich bevinden bij AlphaTauri, dichterbij bevestiging komen. Hoewel AlphaTauri momenteel onderaan staat in het constructeurskampioenschap met nog maar zeven races te gaan, blijft het een zeer aantrekkelijke optie voor het seizoen 2024.

Ricciardo’s Terugkeer en Red Bull’s Steun

Daniel Ricciardo is de favoriet om volgend jaar voor het team te rijden. Ricciardo herstelt actief nadat hij vorige maand een handbot brak in Zandvoort. Hij was in Singapore om het team in een ondersteunende rol te vergezellen, terwijl de reserverijder Liam Lawson voor de derde keer op rij inviel.

De Australiër nam deel aan alle technische besprekingen en zat op de pitmuur tijdens de sessies, waarbij AlphaTauri graag gebruikmaakte van zijn ervaring tijdens een weekend waarin ze een aanzienlijke upgrade naar het circuit brachten.

Ricciardo – momenteel aan de zijlijn met een handblessure – zou volgend seizoen mogelijk kunnen terugkeren bij AlphaTauri. Maar wat Ricciardo echt wil, is racen – en hij is daar nog wel even van verwijderd, zelfs als de revalidatie volgens plan verloopt. Hij zal de Grand Prix van Japan missen, en hoewel een terugkeer in Qatar mogelijk is, wordt begrepen dat hij pas zal terugkeren als hij er vertrouwen in heeft dat hij 100% fit is om weer achter het stuur te zitten.

Bronnen zeggen dat het management van Red Bull zeer ondersteunend is voor de Australiër en akkoord is gegaan met het plan om zich te concentreren op zijn volledige herstel voordat hij terugkeert. Terugkeren zonder dat het bot volledig is geheeld, wordt beschouwd als een te groot risico, vooral omdat Lawson het goed doet als vervanger.

Ricciardo staat te popelen om terug te keren – en het zal voor hem persoonlijk moeilijk zijn om te zien hoe Lawson zo snel en sterk presteert – maar hij kan gerustgesteld zijn door het feit dat hij de steun heeft van het management.

Volgens bronnen hebben Christian Horner, de teambaas van Red Bull, en Helmut Marko, de motorsportadviseur van Red Bull, Ricciardo verzekerd dat de zitplaats van hem zal zijn zodra hij dit seizoen klaar is om terug te keren, zelfs als Lawson indruk blijft maken. Dit zou suggereren dat er slechts één zitplaats overblijft voor twee coureurs.

Tsunoda vs. Lawson: Strijd om het Laatste Stoeltje

Yuki Tsunoda heeft een paar moeilijke races gehad. De Japanse coureur kon de Italiaanse Grand Prix niet starten vanwege technische problemen en voltooide vervolgens geen enkele ronde in Singapore na contact met Sergio Perez van Red Bull.

Maar tot dat moment had hij indruk gemaakt op zijn bazen bij Red Bull en AlphaTauri door het team te leiden en drie keer punten te scoren met een auto die voor het grootste deel van dit seizoen tot de minst competitieve behoort.

Tegen de zomerstop was hij de grote favoriet om zijn stoeltje voor een vierde seizoen bij het Italiaanse team te behouden, maar toen Ricciardo crashte in Zandvoort en werd vervangen door Lawson, die sindsdien 13e en 11e is geëindigd voordat hij punten scoorde in Singapore, werd het minder zeker.

Red Bull en AlphaTauri hebben veel tijd besteed aan het overwegen van de beslissing, waarbij rekening wordt gehouden met het feit dat Tsunoda wordt gesteund door Honda, dat tot het einde van 2025 samenwerkt met beide Red Bull-teams aan hun Power Unit.

Houden ze hem voor een vierde seizoen? Of maken ze hem reserverijder voor Red Bull en AlphaTauri volgend jaar en geven ze Lawson de fulltime racestoel? Er wordt aangenomen dat ze neigen naar Tsunoda, maar de gesprekken zijn nog gaande voorafgaand aan de thuisrace van Tsunoda in Suzuka dit weekend en Lawson is nog steeds in de race.

Onzekere Toekomst voor Liam Lawson

Wat het voor Lawson betekent als hij misgrijpt is onduidelijk. De Nieuw-Zeelander heeft de lof van het paddock verdiend met de manier waarop hij vanuit vrijwel stilstand meteen indruk heeft gemaakt.

In een ideale wereld zou Red Bull alle drie coureurs een racestoel geven – maar ze hebben er slechts twee bij AlphaTauri. Op dit moment lijkt Lawson derde in de rangorde te staan, maar als dit jaar ons iets heeft geleerd, is het dat dingen snel kunnen veranderen.

Wil je zelf de opwinding van de Formule 1 ervaren? Mis dan niet de kans om een F1-race bij te wonen. Bezoek onze website voor het kopen van F1-tickets en verzeker jezelf van een plek bij een van de meest opwindende sportevenementen ter wereld. Ga naar Racing.nl om je tickets te bemachtigen en beleef de actie van dichtbij!

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een Reactie

Over Racing.nl

Racing.nl is de ultieme bestemming voor Formule 1 fans! We brengen je al het laatste nieuws, meningen en informatie over de sport, evenals uitslagen en live verslag van elke race. Of je nu een die-hard fan bent of net begint, bij ons kun je terecht voor alles over racing.

Informatie

Komende races

Wil je weten wanneer de eerstvolgende formule 1 race is? Bekijk de formule 1 race kalender voor het overzicht van de trainingen, kwalificaties en races. Klik op de knop hieronder.

© Copyright Racing.nl 2024 | Alle rechten voorbehouden

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies om je ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookiebeleid