Budget cap f1 overschreden?

door Redactie
Gepubliceerd: Laatst bijgewerkt 94 weergaven

De FIA maakt ieder jaar bekend welke Formule 1 teams het budgetplafond hebben overschreden. Maar wat is het budgetplafond? Hoeveel is het, en hoe beïnvloed het de teams en coureurs?

Red Bull budget cap overschrijding

Er is een definitief besluit genomen door de FIA omtrent de budget cap f1 2021 overschrijding van Red Bull. De overschrijding bedroeg 2.2 miljoen euro wat neer komt op een overschrijding van 1.6 procent, dit wordt een minor breach genoemd. Hiervoor krijgt Red Bull de volgende straffen: 10 procent minder tijd in de windtunnel en bij computersimulaties. De FIA benadrukt dat Red Bull nooit opzettelijk informatie heeft achtergehouden of de intenties had bewust frauduleus te handelen.

Budgetplafond Formule 1 ieder jaar lager

Het budgetplafond is een omstreden kwestie in de Formule 1 sinds het in 2010 voor het eerst werd ingevoerd. Het doel van de budget cap f1 is om de hoeveelheid geld die teams kunnen uitgeven aan hun materieel en coureurs te beperken in een poging om het speelveld gelijk te trekken en de sport competitiever te maken. Ieder jaar wordt de budget cap verminderd met 5 miljoen. Het budgetplafond was in 2021 145 miljoen, 2022 140 miljoen, 2023 135 miljoen en zo verder.

Hoe de f1 budget cap van invloed is op Formule 1-teams

Het budgetplafond zal waarschijnlijk de grootste gevolgen hebben voor de teams, deze zullen manieren moeten vinden om binnen de nieuwe uitgavenlimiet te blijven. Het heeft ook invloed op de manier waarop teams hun auto’s ontwikkelen. Met minder geld te besteden aan Onderzoek en Ontwikkeling moeten de teams creatiever zijn in de manier waarop ze hun auto’s ontwikkelen. Dit heeft geleid tot het gebruik van racesimulatie om auto’s te ontwerpen.

Wat zijn de consequenties bij overschrijding?

De consequenties bij het overschrijden van de budget cap in f1 kan bij een lichte overtreding leiden tot enkel een waarschuwing. Bij zwaardere overtredingen met meer dan 5% kan de FIA beslissen punten af te trekken in het constructeurskampioenschap of rijderskampioenschap. Een geldboete, uitsluiten van sessies tijdens raceweekend of een gehele uitsluiting van het kampioenschap komt ook voor bij een extreme overtreding. Ook is het mogelijk dat de FIA beslist tot verlaging van de budget cap van het volgende seizoen.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een Reactie

Over Racing.nl

Racing.nl is de ultieme bestemming voor Formule 1 fans! We brengen je al het laatste nieuws, meningen en informatie over de sport, evenals uitslagen en live verslag van elke race. Of je nu een die-hard fan bent of net begint, bij ons kun je terecht voor alles over racing.

Informatie

Komende races

Wil je weten wanneer de eerstvolgende formule 1 race is? Bekijk de formule 1 race kalender voor het overzicht van de trainingen, kwalificaties en races. Klik op de knop hieronder.

© Copyright Racing.nl 2023 | Alle rechten voorbehouden