FIA sluit afschaffen DRS op korte termijn uit: “Verwijderen zou risico zijn”

60 weergaven
DRS

Het DRS-systeem blijft een controversieel onderwerp in de wereld van de Formule 1. Terwijl er veel stemmen opgaan om dit onderdeel af te schaffen, heerst er tegelijkertijd de angst dat dit ook het einde zou betekenen van inhaalpogingen. Het DRS-systeem werd oorspronkelijk geïntroduceerd om het inhalen te bevorderen, maar tegenwoordig zijn de huidige Formule 1-auto’s er sterk van afhankelijk geworden.

Het risico van afschaffen van DRS

Volgens Nikolas Tombazis van de FIA vormt het afschaffen van het Drag Reduction System (DRS) echter een “te groot risico voor de sport”. Als directeur van de eenzitters binnen de autobond erkent Tombazis in een interview met Corriere della Sera dat het in een ideale wereld mogelijk zou zijn om DRS te verwijderen, maar hij is van mening dat inhalen in het huidige tijdperk van de Formule 1 bijna onmogelijk zou zijn zonder dit systeem. DRS maakt op dit moment de races spannender, doordat er meer inhaalmanoeuvres zijn.

Hoewel er veel draagvlak is om het DRS-systeem af te schaffen, wijst Tombazis op de noodzaak ervan. “In een ideale wereld is het denkbaar om DRS te verwijderen, maar op korte termijn gaat dat niet gebeuren omdat inhalen anders heel moeilijk wordt”, legt hij uit. Toch is ook het DRS-systeem niet zonder gebreken, aangezien inhaalmanoeuvres in een zogenaamde “DRS-trein” ook lastig uit te voeren zijn, zoals te zien was tijdens de Grand Prix van Canada afgelopen zondag.

DRS-systeem in de toekomst

Tombazis vindt dat het verwijderen van DRS in de hedendaagse Formule 1 een risico zou vormen, gezien de geavanceerde simulaties en technologieën die momenteel beschikbaar zijn. In vergelijking met de jaren tachtig, toen de verschillen tussen auto’s veel groter waren, zou het verwijderen van DRS een potentieel gevaar zijn voor de sport.

Hoewel het DRS-systeem voorlopig behouden blijft, hint hij wel op mogelijke veranderingen in de toekomst. Deze veranderingen zouden echter nog even op zich laten wachten en zullen waarschijnlijk niet op korte termijn worden doorgevoerd.

Nieuwe generatie Formule 1-auto’s

Naast het DRS-systeem kijkt de Formule 1 ook al vooruit naar de nieuwe generatie Formule 1-auto’s. Tombazis onthult dat deze nieuwe auto’s, die naar verwachting in juni 2024 worden geïntroduceerd, aanzienlijk minder aerodynamische weerstand zullen hebben. Dit komt voort uit de wens om de “onzichtbare parachute” die de huidige auto’s creëren op het rechte stuk te verwijderen en daarmee een positieve impact op het milieu te hebben. Bovendien wordt er overwogen om flexibele onderdelen in te voeren, om de luchtweerstand verder te verminderen en zo de prestaties op de rechte stukken te verbeteren.

Met het oog op de toekomst lijkt het DRS-systeem voorlopig een onmisbaar onderdeel van de Formule 1 te blijven. Hoewel er een discussie gaande is over de mogelijke afschaffing ervan, erkennen de experts dat het inhalen in de huidige raceserie zonder DRS bijzonder lastig zou zijn.

Formule 1 livestreamen met F1TV Pro

Wil je de spanning en sensatie van de Formule 1 intenser beleven dan ooit tevoren? Dan is F1TV Pro de perfecte oplossing voor jou. Door lid te worden van F1TV Pro krijg je toegang tot live-uitzendingen van alle adembenemende races, trainingssessies en kwalificaties. Mis geen enkel moment van de actie terwijl je geniet van exclusieve extra’s, zoals on-board camerabeelden en meeslepende teamradio’s. Deze unieke ervaring neemt je dieper mee in de wereld van de Formule 1 en laat je volledig opgaan in de opwinding van deze spectaculaire sport. Klik hier om F1TV Pro aan te schaffen en geen enkel moment van de races te missen.

Beleef de Formule 1-races live op het circuit

Heb je altijd al de drukte en intensiteit van een Formule 1-race willen ervaren? Mis dan deze unieke kans niet en koop nu je tickets om de adrenaline en snelheid van de Formule 1 live op het circuit te beleven. Laat je meeslepen door de spectaculaire races, bewonder de ongelofelijke vaardigheden van ’s werelds beste coureurs en geniet van de onmiskenbare sfeer die op het circuit heerst. Klik hier om je tickets te kopen en persoonlijk getuige te zijn van de triomfen van Max Verstappen en andere topcoureurs.

Dit vind je misschien ook leuk

Plaats een Reactie

Over Racing.nl

Racing.nl is de ultieme bestemming voor Formule 1 fans! We brengen je al het laatste nieuws, meningen en informatie over de sport, evenals uitslagen en live verslag van elke race. Of je nu een die-hard fan bent of net begint, bij ons kun je terecht voor alles over racing.

Informatie

Komende races

Wil je weten wanneer de eerstvolgende formule 1 race is? Bekijk de formule 1 race kalender voor het overzicht van de trainingen, kwalificaties en races. Klik op de knop hieronder.

© Copyright Racing.nl 2024 | Alle rechten voorbehouden

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies om je ervaring te verbeteren. Accepteren Lees meer

Privacy & Cookiebeleid